GET CONNECTED
AMAART - All rights reserved

AALTO MUSEUM
Jyväskylä – 2015

AALTO MUSEUM
Jyväskylä – 2015

EXTENSION

Museum Alvar Aalto

The extension project is a place for man to remember and contemplate, time and silence.

The site area position suggested itself an urban natural development of the project, defining a necessity to create a new link to the urban scale. The project for the new connection. The Open space as a conceptual space of unique definition, the space In-between. A link to transformation. This connection project is a gateway in-between the two existing museums, but it would be a link to the natural environment. The connection form generates new panoramic views. As well it increases the forces incoming from the historical important Alvar Aalto museums.

Alvar Aalto Museum
Alvar Aalto Museum

Double Sky Windows

The double sky windows are an innovate experience of space and light. The extension project is a place for man to remember and contemplate, time and silence. The project aim is to produce a double space for Interaction spaces of high quality design that develop a new awareness of the surrounding but also of the existing museums. Space in expansion where the onesty of architectural intent is expressed with the formal outreach connection towards nature. Material of the facade is composed of local birchwood, dark in the outside and bright in the inside spaces. A flow of energy.

Alvar Aalto Museum
Location
Jyväskylä, FI
Year
2015
Discipline
Typology
Museum & Gallery
Client
Alvar Aalto Foundation, City of Jyväskylä
Alvar Aalto Museum

Unique view towards the city

The main design goal is to increase the usability of the museum function, throughout a technical effective intervention that will increase the overall functionality. The connection design will push and develop a new use of the existing site area. The project is based on three levels, the connection level, (connection entrance, museum shop, workstation area, and exibithion sky gallery), the upper level and third floor will still include a part of the museum shop and a visual exhibition space. The Sky Windows will guide the visitor attention to natural light and a unique view towards the city.

Credits

 

Team
Alessia Maggio

 

Alvar Aalto Museum
Alvar Aalto Museum