VALLE AURELIA
Rome – 2018

VALLE AURELIA
Rome – 2018

LA VELA

Station Valle Aurelia

Veiled parts and unveiled parts to transform architecture into poetry

The idea of ​​the restyling project Valle Aurelia station has the main purpose of enhancing the whole complex, giving the station building not only places of transit, but also living spaces of architectural quality.

Railway Station Rome
Railway Station Rome
Valle Aurelia

Restyling

The restyling project of the Valle Aurelia station in Rome is part of the initiative to improve the railway infrastructure of the FS Group.

Sustainability

The design activity is focused on the goal of creating the conditions for a sustainable project, due to the aspect of the choice of material (aluminum recycled surface product). Not only is the aluminum surface easy to maintain over a lifetime; but the low-cost second-skin design naturally filters (protects) the existing fabric from sun exposure.

Railway Station Rome

Foto © Moreno Maggi

Location
Roma, I
Year
2018
Status
Completed
Discipline
Typology
Client
Maceg S.r.l.

Awards

The restyling project of the Valle Aurelia station in Rome is the winner of prestigious prizes and awards for design excellence. Among which it won the Architect of the Year Award – The Architecture Community (First Award) and the GADA Award 2019 for Sustainability and Innovation.

Railway Station Rome
Railway Station Rome
Designing the future - Valle Aurelia
Architectural Services - Architecture, urban Transforming, Design

Double Skin

The idea of ​​creating a double skin in expanded metal was born from the need to offer a new architectural and formal look to the existing building. The second skin has thus given rise to an architectural transfiguration without altering or subtracting elements from the original building body.

Urban context

The station was characterized by a vertical development. The design outcome offers the observer the idea of ​​being faced with two distinct buildings, one going uphill, the other downhill: the univocal choice of materials offers and maintains a strong sense of unity instead. A result obtained also thanks to the use of colors and the study of distances and the perception of volumes.

See more - Valle Aurelia
See more - Valle Aurelia
See more - Valle Aurelia
See more - Valle Aurelia
See more - Valle Aurelia
See more - Valle Aurelia
See more - Valle Aurelia
See more - Valle Aurelia
Credits

 

Team
Alessia Maggio
Luca Bertolini
Pamela Grimaldi
Silvia Marmiroli
Alessio Ricci
Dario Taffi

Collaboraters
Maceg S.r.l.
D’Alesio&Santoro

 

Awards

 

2021
rtf Runners-Up Award
Architect of the Year Award

2020
The PLAN Award, Shortlisted
World Design Award

2019
UDAD Award
NDA Design Award
GADA Sustainability Award
IAA Award

 

Video

 

Architecture of Alessia Maggio